Hoppas att du har det bra. Att du och de dina mår bra, och att vardagen är så normal den kan bli just nu.

Jag försöker nu att grotta ner mig lite mera i hur batching kan vara ett verktyg på att jobba lite smartare, att känna att arbetsuppgifterna och livet flyter lite smidigare. Hur det kan vara ett steg till mera frihet, den frihet som för mig är viktig. Du och jag har säkert lite olika syn på vad som kan vara frihet, men vi kanske tycker lika i något också.  Batching är lite som att hålla ordning på mig själv, bli lite bättre, och att bli mera strukturerad. Låter det snurrigt, jag ska försöka göra det lite tydligare. 

Jag har alltid velat se mig själv som spontan att göra saker när det känns “rätt”, att jobba mera utifrån när inspirationen infinner sig, än vara strikt i min planering. Jag vill inte ha en massa måste, jag vill ju känna frihet! Men, vet du vad? Det fungerar inte så bra alla gånger. Så, nu när jag läst på mera om batching ska jag ge det en ärlig chans. Vad är då batching?

online-business

Batching eller batcha, är ett uttryck som betyder att samla ihop likartade uppgifter och göra dem vid samma tillfälle. Så istället för tro att det är mera effektivt att hålla flera bollar i luften samtidigt, och tro att det är effektivt. Så med batching planerar man in samma typ av uppgifter t.ex under en dag. 

Det finns mycket som vi kan batcha;

  • Matlagning för en vecka
  • Skriva blogg inlägg, eller annan typ av content
  • Redigera bilder
  • Städa
  • Göra ärenden på stan

Under många har är vi många som levt i tron att vi är produktiva om vi har flera uppgifter på gång samtidigt. Men saken är den att när vi byter från en uppgift till en annan, så minskar vår uppmärksamhet och viljestyrka för att slutföra nästa uppgift. Speciellt då vi byter från något som vi inte har slutfört. 

Med batching så gör vi bara en uppgift tills den är klar, att allt relaterat till att det är slutfört. Vi måste inte byta arbetsuppgift mitt i det vi påbörjat, vi gör helt enkelt en sak i taget. Att uppnå FLOW, den där känslan av att tiden bara försvinner - är lättare att uppnå vid batching. 

Lite tips som jag nu håller mig till för att ta in batching i min vardag, och som jag vill dela med mig av till dig också. 

Karin Batching

Förbereda inför att batcha

Avsätta en längre tid, en sammanhängande tidsperiod. När du sätter dig och ska jobba med att batcha är det bra att ha så mycket ostörd tid som möjligt. Och det fungerar inte nån timme här och där, det är då saker och ting tar tid att göra. Det är ofta då som vi multitaskar, och varje fall jag har haft lätt att då bli stressad. Speciellt efter min utbrändhet för några år sedan. 

Så nu planerar jag hel- eller halvdagar för de arbetsuppgifter jag ska göra. Några av det som jag planerar att jobba med i batching är att skriva content, redigera bilder, administration och ekonomi, och det som hör till marknadsföring. 

Nedskriven process

I varje Batch har jag även gjort det lite enklare för mig genom att skriva, eller jag jobbar nu med att få ner allt på pränt, hela processen för respektive batch. Att ha en tydlig överblick över arbetsuppgiften och hur den ska utföras förenklar när jag väl sitter och ska jobba. 

Dessutom kommer det att förenkla den dag jag ev. väljer att arbetar med en VA, virtuell assistent. Då vet den person hur jag tidigare arbetat och vi kan lätt hitta ett sätt hur arbetsuppgifterna kan fördelas mellan oss. 

Tid att batcha

Jag har planerat in i min kalender tid för batching varje vecka, tid för de olika typer jag jobbar med batching. Under resten av veckan samlar jag i en lista idéer, påminnelser jag ska jag vid respektive batch. Och känner jag på så vis vet vad jag ska göra när jag väl sätter mig och ska jobba. Och jag vet att det bara är sak jag ska fokusera på. 

Tydliga mål 

Att veta vad som ska göras, sätta mål för att den tid du jobbar underlättar och gör det tydligt för dig. 

Om jag har batchat en förmiddag för att skriva, hur mycket eller vad exakt ska jag skriva under de timmarna. Jag vill inte ta en halvtimme till att fundera över vad jag t.ex ska skriva, det ska jag veta när jag sätter mig. 

Spellista för olika Batching

Häromdagen läste jag något Tim Ferriss, författaren till “4-timmars arbetsvecka”, brukar göra när han ska vara produktiv. Han har en viss spellista för olika typer av arbete. När kan spelar sin “att skriva spellista” så vet hans hjärna automatiskt att han ska jobba med just att skriva, inget annat. 

Och, tänk det har jag med. Det innan jag läste Tim Ferriss tips. Fast det kanske inte i och för sig är någon större nyhet för de flesta, att viss typ av musik är bättre än andra att göra vissa sysslor till. Hur många är det som sätter på hårdrock när det ska städas hemma?

Men efter att ha läst Tim Ferriss tips, så kommer jag att göra ännu flera spellistor för olika uppgifter. Varje lista måste inte vara lång, vissa listor kommer att innehålla få låtar, men att höra dem på repeat får mig att hålla fokus på det jag ska göra. Inte låta tankarna fladdra iväg till något annat. 

planning

4 tips till dig som vill börja använda dig av batching

  1. Titta på vilka områden i ditt företag, eller ditt privatliv som passar för det här arbetssättet. T.ex skriv arbete, spela in videos, veckans middagar, eller andra återkommande projekt / uppgifter. 
  2. Börja med att planera in tid för att planera hur arbetet kan utföras och vilka är de steg som ingår i projektet / uppgiften. 
  3. Skriv ner alla steg, även om du är själv idag i ditt företag, så har du förberett tills den dag du ev anställer en VA, virtuell assistent
  4. Börja arbete. Testa dig fram till vilka dagar, vilka tider som passar dig bäst att göra respektive uppgift på.

Lämna gärna en kommentar om du idag jobbar så här, dina tips på hur du får det att fungera. Vill lära mig mera att jobba så enkelt som möjligt. Tacksam om du delar med dig av vad som fungerar för dig. 

 

Ha det bra

Karin

Leave a Comment